Novinky

Více než 30 IDM realizací v České republice i zahraničí

AMI Praha WSO2 – univerzální podnikový voják
WSO2 – univerzální podnikový voják

WSO2 – univerzální podnikový voják

Jednou z ne příliš známých (v našich končinách), ale v poslední době se rychle rozvíjejících firem je WSO2. Její integrační podniková platforma staví na třech základech: ESB, otevřeném zdrojovém kódu a otevřených standardech.

Součástí tohoto řešení je i produkt Identity Server, jehož hlavním posláním je spravovat pro podnikové systémy identity a oprávnění a zvyšovat uživatelský komfort poskytnutím Single Sign-On (SSO) přihlášení.  Správa identit (provisioning) je prováděna neinvazivně pomocí standardu SCIM (případně SPML). O autentizaci se stará SAML, autorizaci zajišťuje XACML. Díky tomu se Identity server dobře hodí i pro řešení BYOID (Bring Yor Own IDentity) oblasti.

Do plnokrevného řešení správy identit tak, jak jej známe například z CA IdentityMinderu, Oracle Identity Manageru či historického Wavesetu, chybí Identity Serveru jako takovému auditní a reportovací funkce a komplexnější práce s rolemi (SoD, časové omezení, business role). Tyto oblasti je však možno pokrýt dalšími WSO2 produkty. Zde se projevuje výhoda celého puzzle, kam Identity Server jako dílek velmi dobře zapadá.

Do jakého prostředí se tedy vlastně WSO2 Identity hodí?

  • Chybějící nástroj pro správu identit a přístupů (IAM)
  • Preferované podnikové úložiště uživatelů (například Active Directory či LDAP server)
  • Je kladen velký důraz na sjednocení přihlášení (SSO řešení)
  • Potřeba umožnit uživatelům hlásit se účty ze sociálních sítí (Facebook, Twitter, Google, …)
  • Podnikové systémy s podporou otevřených standardů
  • Preference otevřeného zdrojového kódu
  • Potřeba rozvíjet podnikovou infrastrukturu založenou na ESB
  • Minimalizace investic do licencí

Pokud jsou vám aspoň tři z těchto bodů povědomé z vašeho prostředí, může být pro vás WSO2 zajímavou variantou. A to nejen pro správu identit a přístupů, ale i jako integrální součást (budoucí) podnikové aplikační páteře.

AMI Praha vám v tomto ohledu může poskytnout své bohaté zkušenosti z projektů zavádění a rozvoje správy identit a přístupů, a integrace podnikových systémů.

O WSO2 řešení

Integrační platforma je vystavěna na podnikové sběrnici (ESB). Ta je směrem k podnikovým systémům doplněna o komponenty zpracovávající syrové vstupy a předávající výstupy přes programové rozhraní (API), poradí si i s cloudovými službami. Nad sběrnicí je možné definovat a sledovat business procesy. Uživatelskou část zajištuje prezentační vrstva, která se umí přizpůsobit koncovému zařízení (jako je mobil, PC, či portlet).

O společnosti WSO2

WSO2 je technologická společnost se sídlem na Srí Lance, zabývající se otevřenými zdroji (tzv. Open Source technologiemi) pro webovské služby. Společnost Gartner ji pro rok 2014 řadí mezi visionáře pro  oblast on-premise aplikačních platforem a aplikačních integračních balíků.

Autor: Petr Gašparík